INFORMASI TEMPATAN

Maklumat Komuniti

Info:
- Sejarah Kampung Baharu bermula apabila penduduk Kampung Nangka dan Kampung Paya mencari penempatan baru kerana kampung mereka sering dilanda banjir pada setiap musim tengkujuh.
- Pada mulanya keluarga Haji Mohd Amin membina sebuah masjid untuk dijadikan tempat beribadah di Kampung Baharu ini yg pada asalnya hanya sebuah hutan.
- Setelah memperoleh kata sepakat daripada kedua-dua kampung tersebut, Kampung Baharu telah berjaya dibina.
- Sumber rezeki penduduk Kampung Baharu adalah pertanian iaitu dengan penanaman padi.
- Disini juga terdapat kilang kayu balak yang menjadi sumber pendapatan penduduk Kampung Bharu.
- Kampung Baharu juga dilengkapi dengan dewan sivik, masjid, surau, kedai runcit, Pusat Pemulihan Dalam Komuniti(PDK), balairaya, sekolah rendah dan sekolah menengah.
- Kampung Baharu terletak di antara dua bandar utama di Besut iaitu Jerteh dan Kuala Besut, jarak antara dua bandar ini lebih kurang 14 KM. Kampung Baharu berada di dalam Mukim Pengkalan Nangka.

" Dalam tahun 1946 kampung ini mula dibuka oleh Haji Wan Husain bin Setapa, Haji Wan Karim bin Deraof dan Raja Busu. Tidak lama kemudian mereka ini meningalkan kampung ini kerana tidak ada orang lain yang mengikuti sama berpindah ke sini. Tahun 1949 seorang anak muda yang gigih baru pulang dari Tanah Suci Mekah telah cuba semula membuka kampung ini. Beliau ialah Tuan Haji Husain bin Haji Mohd Amin yang menjadi sebagai iman tua masjid kampung ini. Pengikut teguh yang bersama-sama beliau ialah Tuan Haji Ishak bin Idris, Tuan Haji che su Bin Idris, Alahyarham Mat Latih bin Abdullah, Mat Yusof Bin Latih. Ikut sama dalam perpindahan ini ialah ketua kampung Paya iaitu Allahyarham Tuan Haji Ismail Bin Mamat, beliau lah yang menjadi ketua kampung ini yang pertama. Mereka-mereka ini yang memberi nama kampung ini dengan nama “Kampung Baharu”. Kemudian dari itu lebih jurang 30 keluarga semuanya dari Kampung Paya telah berpindah ke kampung ini. Luas kampung ini lebih kurang 3KM persegi.

Setahun kemudian mereka telah menegakan sebuah surau kecil untuk bersembahyang jumaat dan berjemaah. Imanya Tuan Haji Husain bin Haji Mohd Amin. Tahun 1950 dengan gigih penduduk kampung ini dapat pula mendirikan sebuah sekolah secara bergotong-royong untuk memudahkan persekolahan anak-anak mereka. Tahun 1951 sekolah dapat dibuka dengan rasminya, pengasas ialah Tuan Haji Muhamd bin Haji Ismail(anak ketua kampung) dan menjadi Guru Besar di Sekolah Kebangsaan Kampung Raja, Besut. Satu sejarah manis kepada kampung ini ialah pada tahun 1953 DYMM Almarhum Al-Sultan Ismail Al-Sulatan Terengganu telah membuat lawatan ke kampung ini dengan Helikopter. Semejak itu kampung ini bertambah maju dari masa ke semasa, seperti tahun 1956 dapat membina sebuah masjid secara bergotong-royong, perbelanjaan di sedekahkan oleh penduduk tempatan, 1967 sebatang jalan raya dari jertih ke Kuala Besut memalui tengah perut kampung ini telah di tarkan oleh kerajaan. Lain-lain kemudahan asas yang ada di kampung ini sebuah klinik bidan, sebuah balairaya, sebuah sekolah kebangsaan, sebuah pecan sehari, elektri 24jam, pondok telefon awam.

Sekembalinya Ketua Kampung ke rahmatullah, tahun 1972 di ganti pula oleh seorang anak watan yang bersemangat waja menyambung tugasnya, beliau ialah Tuan Haji Muhamad bin Awang. Selain daripada JKKK di kampung ini ada ditubuhkan badan-badan sukarela yang sangup berganding bahu untuk memajukan kampung ini seperti Jawatankuasa Masjid, PIBG, RELA, Unit LPP, UMNO dan Persatuan Belia Tunas Harapan ‘PBTH’ MAYC. Persatuan belia kampung ini telah menjadi Johan di dalam ‘KBJ’ 1986 peringkat negeri Terengganu dan pernah menjadi Tuan rumah di dalam Musabaqah Al-Quran Peringkat kebangsaan anjuran MAYC kebangsaan. Sempena Negara menyabut 25 Tahun kemerdekaaqn iaitu dalam tahun 1982 kerajaan telah mengajurkan pertandingan antara JKKK peringkat negeri Terengganu. JKKK kampung ini mendapat tempat kedua dalam pertandingan itu. "

DAERAHBESUT
DUNKUALA BESUT
MUKIMPENGKALAN NANGKA
PARLIMENBESUT
NEGERITERENGGANU

Koordinat GPS:
5.79881, 102.52107

Populasi Penduduk:
- Melayu(99%)
- Cina(1%)

Purata Umur Penduduk:
1). Warga Emas – Sederhana
2). Dewasa / Belia – Tinggi
3). Kanak-kanak - Tinggi

Purata Pekerjaan:
1). Pesara
2). Bekerja Sendiri
3). Sektor Kerajaan
4). Sektor Swasta

Rekreasi & Pelancongan

Pusat Tumpuan Pelancong

Bukit Keluang Besut

Gunung Tebu

La Hotspring

Lata Belatan

Lata Tembakah

Pantai Bukit Keluang

Pulau Perhentian


Tempat Makan Yang Menarik

Sate Lanang Jabi

Selera D'Lampu

T'Cafe

Zul Ikan Bakar


Homestay

Cahaya Keluarga Homestay

Hubungi: Haji Ismail Bin Haji Omar
No. Tel: 09-691 0470 / 019-953 6712
Harga: RM 150.00/night

HR Homestay

Hubungi: En. Haji Abd. Halim Bin Haji Omar
Tel: 019-400 3399
Harga: RM 180.00/night

Kemudahan Awam

Lokasi-Lokasi

Balai Bomba & Penyelamat Jerteh
Balai Raya Kampung Baharu
Dewan Sivik Kampung Baharu
Hospital Besut
Klinik Kesihatan Kampung Baharu
Masjid Haji Hussein Kampung Baharu
Perpustakaan Awam Daereh Besut
Pondok Polis Beris Pak Abu
Pendidikan

Lokasi-Lokasi

Maktab Perguruan Sultan Mizan
Unisza Tembila, Besut
Pusat Pemulihan Komuniti(PDK) Kampung Baharu
Sekolah Kebangsaan Kampung Baharu
Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Bukit Puteri
Kisah Kejayaan

- Tiada Maklumat -

Keusahawanan

- Tiada Maklumat -